Kahden kalan savuvartaat ja alekoodi

tiistai 30. heinäkuuta 2019


 *Yhteistyössä Opa & Muurikan kanssa
Postaus sisältää myös alennuskoodin savustuslaatikkoon ja pyöreään savustusastiaan.

Terveiset täältä Jettesaaresta. Viimeinen lomaviikko lähti käyntiin maanantaina ja olen aivan ihmeissäni siitä, mihin tämä aika katosi (taas).

Kelit ovat olleet hyvinkin vaihtelevia. Kovaa tuulta idästä, kovaa tuulta pohjoisesta. Tutuksi on tullut myös luoteistuuli, joka saa saareen rantatutumisen vähintäänkin haastavaksi.

Välillä taas satoi niin, että polut näyttivät pieniltä koskilta ja lainehtivat päiväkausia, mutta onneksi on ollut myös ihanan aurinkoisia päivä ja eteenkin viimepäivinä.

Päivääkään en silti vaihtaisi pois, vaikka kieltämättä muutaman kerran olen tuntenut itseni lähes Myrskyluodon Maijaksi kantaessani puita tulipesään kasvoihin piiskaavassa tuulessa ja sateessa J
(Ps. Meillä ei siis täällä ole sähköä. Ainoa sähkönlähde on aggregaatti - ainakin vielä toistaiseksi.)




Hei me savustetaan!



Säistä huolimatta yksi asia on ollut lähes päivärutiini – Nimittäin savustus.

Sain Opa&Muurikkalta testattavakseni 2 erilaista savustin-mallia.

Olin enemmän kuin mielissäni tästä yhteistyömahdollisuudesta, sillä vanha savustuslaatikkomme oli ruostunut jo aivan puhki. 

Testiin tuli perinteinen laatikkomallinen savustin, jossa on mahdollista savustaa kahdessa tasossa joten se on erittäin tilava ja ruokaa saa kerralla isommallekin porukalle.
Toinen testaamani savustin oli pyöreä savustusastia, johon myös rakastuin ensi silmäyksellä. Pyöreässä mallissa savustus on mahdollista vain yhdessä tasossa – mutta hyvä tavaton miten kaunis se on! 
Olemmekin nostaneet välillä pyöreän savustusastian pannunalusten päälle suoraan pöytään.

Mietinkin jo saisiko siitä jollain tavalla myös tunnelmallisen pöytämallin hiiligrillin, jossa jokainen voisi pöydässä paistaa oman ruokansa seurustelun lomassa. Aaaaah – Love it !









Kahden kalan savuvartaat 4:lle



Tarvitset:
  • n. 200 g ruodotonta ja nahatonta lohifileetä (mielellään mahdollisimman paksuhko pala)
  • n. 200 g ruodotonta ja nahatonta vaaleaa kalaa, kuten kuhaa tai haukea
  • aurajuustoa tai koskenlaskijaa
  • sitruuna- tai limelohkoja
  • kevätsipulia
  • (sitruunan tai limen mehua puristettuna)
  • suolaa ja pippuria
  • ohuita grillivartaita (esim. puisia) Huom. Muista liottaa puisia vartaita vedessä ainakin 15 min. Mielellään vaikka kauemminkin.

Tee näin:
Tee ensin marinadi vaalealle kalalle ja laita jääkaappiin odottamaan. (Reseptit löydät alempaa)
Kuutio nahaton vaalea kala noin kahden peukalonpään kokoisiksi paloiksi.
Laita kalapalat suljettavaan pussiin tai kannelliseen astiaan ja kaada marinadi kalojen päälle ja sekoita niin, että jokainen pala on täysin marinadin peitossa.
Laita kalapalat kylmään marinoitumaan ainakin tunniksi.

Leikkaa lohesta noin ½ - 1 cm paksuisia siivuja ja mausta ne kevyesti suolalla ja pippurilla. Voit halutessasi puristaa siivujen päälle myös hieman sitruunan- tai limen mehua.
Leikkaa juustosta mieleisesi kokoisia paloja ja kääri lohisiivut palojen ympärille.
Laita vartaihin vuorotellen juustolla täytettyjä lohi”kiekkoja”, marinoitunutta vaaleaa kalaa, sitruuna- tai limesiivuja, kevätsipulin paloja jne.
Savusta vartaita noin 15-20 min. (vinkkejä savustukseen alempana)
Tarjoile vartaat esim. minttuisen jogurttikastikkeen (resepti alempana) ja uusien perunoiden kera.
Vinkki: Myös marinoidut kesäkurpitsapalat sopivat kalavartaisiin mainiosti.

Marinadi vaalealle kalalle kahdella tapaa

Vaihtoehto 1.

Chilimarinadi

Tarvitset:
  • 1 dl öljyä
  • ½ dl makeaa chilikastiketta
  • 2 rkl vaaleaa viinietikkaa
  • 1 limetin mehu
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 pieni punainen chili hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • n.1 tl mustapippurirouhetta (huom. jos käytät jauhetta niin laita sitä vain tl kärjellinen.
Tee näin:
Laita kaikki ainekset kannelliseen lasipurkkiin ja ravista hyvin.

Vaihtoehto 2.

Valkoviinimarinadi

Tarvitset:
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • ½ dl öljyä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • ½ limetin mehu ja kuori raastettuna
  • 1 - 2 tl sokeria
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • ½ tl sitruunapippuria
  • 1 tl suolaa
Tee näin:
Laita kaikki ainekset kannelliseen lasipurkkiin ja ravista hyvin.


Savustimme myös perunoita. Perunoiden kanssa kannattaa olla tarkkana ajan, purujen määrän ja lämpötilan kanssa. Liian kuumassa ja pitkällä savustusajalla niistä tulee helposti kitkeriä.


Tyyne tarkkailee tilannetta. Mahtaisikohan jotain tipahtaa.....

Katajanoksa antaa makua.

Kalavartaat menossa savustuskseen. Muurikalla on hyvät valikoimat erilaisia savustuspuruja ja -lastuja.

Muurikkan savustuslaatikko ei pullistele kovassakaan kuumudessa.


Minttuinen jogurttikastike



Tarvitset:
  • 1 vihreä omena raastettuna tai pieneksi silputtuna
  • 1 uuden sipulinvarsi silputtuna
  • n. 1/3 dl mintunlehtiä silputtuna
  • n.300 g turkkilaista jogurttia
  • 3 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • n. 2 rkl vaaleaa viinietikkaa
  • mustapippuria myllystä maun mukaan

Tee näin:
Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua jääkaapissa ainakin puolisen tuntia ennen tarjoilua.


Täältä niitä puita saa lisää. Mahtaakohan mamma tarvita muutaman lisää?


Vinkkejä savustukseen

  • Laita savustusastian pohjalle ohuelti ja tasaisesti levitettynä savustuspuruja tai –haketta.
  • Voit myös hieman kostuttaa puruja tai haketta suihkuttamalla niihin suihkepullolla vettä. (kostutetut purut eivät pala niin nopeasti ja tuottavat savua pidempään.)
  • Kokeile kostutusta myös oluella. Varsinkin jos savustat lihaa tai kanaa.
  • Pala katajanoksaa antaa aromia savuun, mutta kannattaa kokeilla myös perinteisten leppälastujen sijasta tai rinnalla esim. omenapuusta- tammesta- tai kirsikkapuusta tehtyjä savustushakkeita. 
  • Hikkori sopii erityisesti lihan savustukseen.
  • Erilaisia makuja saat myös laittamalla purujen/hakkeen joukkoon palan kaneli- tai vaniljatankoa. Sitruuna- ja limesiivut tuovat raikkautta ja kosteutta. Rosmariininoksa sopii erityisesti riistalle. Myös konjakilla voi maustaa savustuspuruja/lastuja, mutta niiden pitää kuivahtaa ainakin noin puolisen tuntia ennen käyttöä. (alkoholi voi sytyttää purut palamaan ja riittävästi savua ei ehdi muodostua)
  • Jos haluat savustettavaan tuotteeseen syvemmän tumman värin, voit laittaa purujen/hakkeen päälle vielä 2-3 sokeripalaa. (erityisesti kokonaiset suomulliset kalat)
  • Aloita savustus kuumalla liekillä/lämpötilalla, jotta savustus lähtee käyntiin ja säädä sitten liekkiä/lämpöä pienemmälle. Optimaalinen savustuslämpötila hieman raaka-aineesta riippuen on noin 100 - 120 *C.
  • Käytä AINA rasvapeltiä purujen/hakkeen päällä.
  • Puhdista AINA savustin käytön jälkeen. Kokeile esim. Muurikka Monipuhdistajaa.
  • Muista aina avotulta tehdessäsi mahdolliset metsäpalovaroitukset. Pienikin kipinä voi saada mittavia vahinkoja aikaan. Avotulen sijasta savustaa voi myös hiili- tai kaasugrillin päällä. Rengaspoltin on myös hyvä vaihtoehto ja sen lämmönsäätö on erittäin helppoa.
  • Herkästi tarttuvien raaka-aineiden savustamisessa kannattaa ritilät öljytä kevyesti. Voit myös  laitaa ritilöille mustikanvarpuja/ohuita lehtipuun oksia tai yksinkertaisesti käyttää helppoa vaihtoehtoa eli Muurikkan grilli/savustuskoria.

Kokeile rohkeasti

  • Perinteisesti eniten varmasti savustetaan kalaa, mutta suosittelen rohkeasti kokeilemaan myös lihaa, kanaa, kasviksia ja hedelmiä.
  • Kostea pinta maustuu savulla paremmin kuin kuiva, joten esim. liha tai kokonainen kana kannattaa ensin savustaa ja tarvittaessa jälkikypsentää lämpömittarin kanssa joko savustimessa (älä lisää enää puruja savustimeen ja älä käytä kovaa liekkiä/kuumuutta) tai uunissa. Kääräise liha aina folioon vetäytymään ainakin noin 15 min. lihan koosta riippuen. (ei tee huonoa kokonaiselle kanallekaan)
  • Hedelmiä ja kuten myös perunaa kannattaa savustaa vain kevyesti, koska niistä tulee muutoin helposti kitkeriä.
  • Kasvikset kannattaa pyöräyttää ainakin öljyssä tai mieleisessä marinadissa, jotta ne säilyvät mehevinä ja savu tarttuu niihin paremmin.





Alekoodi Muurikan savustimiin


Jos vielä, et koskaan ole kokeillut savustusta niin toivon, että tämä postaus innoitti sinua rohkeasti kokeilemaan.
Jos olet semi-savustaja, niin mukavaa jos sait muutaman kivan vinkin.
Sinä pro-savustaja jätäthän omat savustusvinkkisi kommenttikenttään kaikkien meidän iloksi ja opiksi.
Ja saahan sinne jättää muutkin kommentteja – Niitä on aina niin mukava lukea.

Näiden repsujen ja omien vinkkieni lisäksi minulla on ilo jakaa myös alekoodi savu15tinsku, jolla saat 15% alennuksen Opa & Muurikan verkkokaupasta Muurikka savustuslaatikosta (tuotenumero TO6861) tai/sekä Muurikka savustusastiasta (tuotenumero TO6821)

Savustuslaatikon kohdalla kannattaa huomioida, että siinä tosiaan voi savustaa kahdessa kerroksessa. Toisin kuin monissa markettien halppis-versioissa. 
Molemmat savustimet ovat myös erittäin vahvaa ja tukevaa tekoa eivätkä näin ollen pullistele muotoaan uusiksi kuumuudessa.

Alekoodi savu15tinsku on voimassa elokuun 2019 loppuun asti.

Opa&Muurikkan verrkokauppaan lyhin reitti on klikkaamalla TÄSTÄ

Mukavia ja herkullisia savustushetkiä toivotellen:

//tiina



6 kommenttia

  1. Kiitos huikeasta savustuspostauksesta. Vielä kun olisi itsellä se paikka savustella, niin kyllä tässä olisi ihan parhaat vinkit samassa paketissa. Leppoisia kesäpäiviä lomalaiselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Lomapäivät alkavat nyt huveta pahasti. Ensiviikolla alkaa taas arki. Miten tää loma taas vaan jotenkin katosi johonkin. Käsittämätöntä miten nopeasti aika menee nykyään :D

      Poista
  2. Tytär täällä huokaili näitä ruokia. Hyvältä näyttävät. En ole itse koskaan testannut savustusta.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Tinsku <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyttärelle terkkuja. Ihan lähes mitä vaan voi savustaa. Rohkeasti vaan kokeilemaan jos mahdollisuus on. :) Kiitos samoin sinne <3

      Poista
  3. Upea ja kaiken kattava savustuspläjäys! Ihania kuvia ja Tyynekin siellä mukana touhukkaana.
    Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua Tinsku <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Tyyneltä ei jää mitään huomaamatta. Ainahan voi vaikka pudoda joku herkkupala tai jotain :D

      Poista