Kardemummalla maustettua lohta – Mikä kummallinen yhdistelmä
vai onko sittenkään?
Itseasiassa rasvainen lohi ja kardemumma rokkaa yhdessä
täydellisesti. Lisätään vielä hieman makeutta ja ripsutellen kanelia, työnnetään
koko bändi savustimeen - niin hittibiisi
Pohjois-Afrikkalaisella soundilla on siinä.
Jos et omista savustinta, niin kokeile ihmeessä samaa settiä
uunilohena tai pannulla paistaen.
Jaa mutta mitä juomaksi?
Raikas olut toki toimii lohen kanssa aina, mutta minä kun
olen enemmän viini-ihmisiä, niin lähdin hakemaan lohelle täydellistä
viiniparitusta. Huomatkaa paino sanalla: lähdin - sillä minä todellakin
lähdin.
Ystäväpiirissäni on yksi ihminen, jolla tuntuu olevan
erityisen samanlainen viinimaku kuin minullakin. Ja koska tämä – Ei ehkä niin
perinteinen makuyhdistelmä vaatii muutakin kuin sen perinteisen hapokkaan ”risukan”
– Päätin jälleen kerran turvautua rakkaan ystäväni ja kollegani pettämättömään
makuapuun.
Pakkasin lohen ja viinit kylmälaukkuun, hyppäsin junaan ja
matkustin kohti Pasilaa viettämään sunnuntaista lounashetkeä Kulinaari – blogia kirjoittavan Kimmon ja
hänen kumppaninsa luokse.
Viinimakuparia lähdimme hakemaan kahdesta hyvin
erityyppisestä valkoviinistä ja yhdestä punaviinistä.
Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition
Castillo de Molina Reserva Chardonnay
Castillo de Molina Reserva Pinot Noir
Ja sitten lopputulos….
Gisselbrecht
Gewürztraminer Tradition oli aivan ihana ja erilainen valkoviini. Erittäin
hedelmäinen, aavistuksen hunajainen ja rusinainen, mutta silti hapokas. Todella
laadukas ja erinomaisen makuinen. Uskoinkin tämän olevan kardemummaisen lohen
kanssa juurikin se THE viini, mutta lohessa, että viinissä oli niin
omanlaisensa maut, että lopputuloksena oli aavistus riitasointuja.
Suosittelen Gisselbrechtiä ehdottomasti esim. sushin
täsmäviiniksi ja voi miten hyvää se oli ihan sellaisenaan.
Castillo de Molina
Reserva Chardonnay. Tässä kohtaa Kimmolla nousi kulmakarvat ja niin myös
minulla. Toimii. Viini on hieman paahteinen, aavistuksen vaniljainen ja
ryhdikäs. Sopii ehdottomasti rasvaisten kalojen makuparina ja eikä myöskään
jäänyt jalkoihin lohen mausteisuuden kanssa.
Mutta:
Castillo de Molina
Reserva Pinot Noir. Tämä sai meidät molemmat hymyilemään. Se on tässä.
Asiantuntijat arvioivat tämän keskitäyteläiseksi, mutta minun mielestä, joka pidän
erityisen täyteläisistä viineistä – tämä oli jopa hieman kevyehkö, mutta aivan nappi
valinta. Molinan Pinot Noir on kivan hapokas, raikas ja marjaisa. Viinin lievä savuisuus oli varmasti se
viimeinen ratkaiseva pointti. Tässä on bändi mikä toimii!
Kardemummalla maustettu savulohi
Tarvitset:
- n. 1 kg lohifilee (kirjolohikin käy, mutta valitse mielellään mahdollisimman ”pullea” yksilö)
- n. 2 rkl siirappia tai juoksevaa hunajaa
- n. rkl sormisuolaa (käytin Maldon)
- 1 – 2 tl kardemummaa
- 1/3 tl jauhettua kanelia
- maun mukaan rouhittua mustapippuria, hieman roseepippuria ja/tai kuivattua chiliä
Tee näin:
Kuivaa filee talouspaperilla
ja poista halutessasi keskiruodot.
Sivele fileen
pinta siirapilla tai juoksevalla hunajalla (silikoninen pullasuti on tässä
loistava apu)
Ripottele päälle
suola ja muut mausteet.
Anna maustua
kylmässä puolisen tuntia.
Lohen maustuessa – Valmistele savustin.
(Käytin savustuksessa noin 1 dl leppähaketta hieman
kostutettuna. Sokeripaloja en käyttänyt. savusta lohi suoraan ritilällä. Laita
ritilän alle rasvapelti. Suojaa rasvapelti foliolla niin vältyt tiskiltä.
Savusta lohta noin
20 min. Ohuelle kirjolohelle riittää hieman lyhyempikin aika. (laske aika siitä
kun laitat kalan vielä kylmään savustimeen)
Tarkista kypsyys.
Lohen on tarkoitus olla mehevän kosteaa.
Jos lohi ei päädy heti ruokapöytään – Anna sen jäähtyä
hieman. Kääri ensin leivinpaperiin ja vielä folioon ja laita kylmään.
Lisää viineistä täältä:
- Gisselbrecht Gewürztraminer
Tradition
- Castillo de Molina Reserva
Chardonnay
- Castillo de Molina Reserva Pinot
Noir
*Viinit saatu tuotenäytteenä.
5 kommenttia
Kiitos Tinsku tästä hauskasta maistelukokemuksesta! Kardemummalohi on taivaallisen herkullista!
VastaaPoistaIlo oli täysin minun puolellani <3
PoistaKardemummalohi kuulostaa erilaiselta mutta ihan varmasti herkullisen hyvältä.
VastaaPoistaUskon, että rasvaiseen kalaan tuo mauste sopii kuin nenä päähän.
Kiitos vinkkauksesta :)
Tänään tein ja voi että maistui hyvältä. Makuyhdistelmään piti ensin tottua, kun odotti saavansa sitä normaalia savulohta. Mutta kokeilu kannatti. Kiitos hyvästä ohjeesta.
VastaaPoistaKardemumma onkin vähän erilainen mauste lohen kanssa, mutta varmasti hyvä kyllä. Lopputulos näyttää ainakin todella herkulliselta.
VastaaPoistaIhanaa sunnuntai-iltaa sinulle Tinsku!