*kaupallinen yhteistyö
Opa & Muurikka
Syksy on totisesti saapunut ja mikä onkaan parempaa koleiden
ilmojen ruokaa kuin pitkään uunissa hautunut lihapata.
Vaikka pataruoka vaatii pitkähkön kypsytyksen, mutta se valmistuu
uunissa kuin itsestään. Kypsennysajan voi hyödyntää vaikka lähtemällä ulos
reippailemaan, tekemällä pihatöitä tai yksinkertaisesti vaan vetämällä
villasukat jalkaan ja nauttia kiireettömästi hyvästä tv-ohjelmasta, käsitöistä
tai kirjasta. Ihan just niin kuin parhaalta tuntuu.
Padalla on väliä
Paras pata on ehdottomasti sellainen jota voi käyttää sekä
hellalla, että uunissa. Myös hyvä lämpöarvo on ehdottomasti plussaa ja
lämpöarvoltaan paras on totta kai kunnon valurautapata. Padassa voit ruskistaa
kerralla isommankin määrän lihaa - padan jäähtymättä. Näin paistopinnasta tulee
tasainen ja lihassyyt menevät nopeasti umpeen - Liha säilyttää mehevyytensä.
Sain testiin Opan Arki-sarjan valurauta padan ja –paistinpannuja.
Erilaisia pataruokia onkin nyt tullut tehtyä ahkeraan ja paistinpannuissa myös
valmistettu niin munakasta kuin pizzaakin. Olen ollut Arki-sarjaan oikein
tyytyväinen. Kauniisti emaloitu ulkopinta tuo näyttävyyttä ja helpottaa
puhtaanapitoa. Oikealla huollolla (kevyellä rasvapoltolla) nämä ovat ikuisia
eikä tarvitse pelätä, että pannun pinnoitetta irtoaisi ruoan joukkoon
Hirvi-punajuuripata
Tarvitset:
- n. 600 g hirven- tai peuran kokolihaa
- n. 6 dl vettä
- n. 600 g punajuuria
- n. 300 g punasipulia
- 4 valkosipulinkynttä murskattuna
- (1 paketti aura- tai muuta sinihomejuustoa kuutioina)(feta on myös hyvä)
- 3 rkl punaista balsamiviinietikkaa
- n. 30 g voita
- 3 laakerinlehteä
- 1 rkl riistamaustetta (käytin Sallisen)
- 1 tl kuivattua timjamia
- n. 1 tl mustapippuria rouheena (jauhettuna käytä reilusti vähemmän)
- n. 1/2 tl suolaa
- 1 lihaliemikuutio tai noin 1 rkl esim. kantarelli- tai riistafondia
- voita tai öljyä paistamiseen
- tuoretta persiljaa silputtuna
Tee näin:
Kuutioi liha noin
2*2 cm paloiksi
Kuori ja kuutioi
myös punajuuret noin 2*2 cm paloiksi kuten myös punasipuli.
Laita rautapata
kuumenemaan ja lisää nokare voita tai öljyä.
Ruskista
lihapalat sopivissa erissä ja siirrä syrjään odottamaan.
Lisää hieman
voita tai öljyä ja kuullota sipuleita hetki. (lisää tässä vaiheessa myös
valkosipuli pataan)
Lisää punajuuret
ja anna sekoittele kuumassa padassa parisen minuuttia.
Lisää ruskistetut
lihat, riistamauste, laakerinlehdet, timjami, liemikuutio tai fondi ja vettä
sen verran, että vesipinta jää noin 2 cm alle muiden pata-aineksien pinnasta.
Kuumenna hellalla
vielä niin kauan, että pata alkaa kiehua ja siirrä sitten uuniin kypsymään n.
160*C ja 2 tuntia (tai kauemmin)
Ota pata pois
uunista ja lisää balsamiviinietikka, voi ja sinihomejuusto. Sekoita kevyesti ja
anna hautua ilman kantta vielä noin 15 min. Lisää tarvittaessa suola.
Ripottele päälle
tuoretta persiljaa silppuna ja tarjoile mieleistesi lisukkeiden kanssa.
Vinkki: Jos riistaa ei ole saatavilla niin naudanliha käy
myös hyvin. Lihan ei ole pakko olla paistia vaan myös halvemmista ja
rasvaisemmistakin paloista tulee mainio pata.
Alekoodi Opa & Muurikan –verkkokauppaan
Koodilla TINSKU20VALU
saat 20% alennuksen Opa & Muurikan –vekkokaupasta Arki Valurautapadoista
2,5 L ja 3,8 L (punainen ja musta), sekä Arki Valurautapannusta 24 cm.
Alekoodi on voimassa 3.11.2019 asti.
Käy ihmeessä
kurkkaamassa myös ohjeet videon muodossa, miten teet nopean rasvapolton valurautaisille
pannuille ja padoille. Videoon TÄSTÄ.
Mainion valurautapannussa paistetun uunimunakkaan ohjeen ja
lisää Opa &Muurikan Arki –sarjan valurautatuotteista löydät klikkaamalla TÄSTÄ.
Valurautapannussa voit tehdä myös ihanan rapeapohjaista pannupizzaa. |
Paahdoin myös ruusukaaleja annoksina pienissä omelettipannuissa. |
Mukavaa ja pirtsakkaa syksyn jatkoa toivotellen:
//tiina
1 kommentti
Oijoi! Onneksi on kotimaista peuran patalihaa pakkasessa. Nyt täytyy laittaa itsekin riistapataa tulemaan. Se on ekologista lähiruokaa parhaimmillaan. Piirteää syksyä myös sinne. <3
VastaaPoista