*kaupallinen yhteistyö: Opa & Muurikka
Testaavassa keittiössä on tällä kertaa ollut kovassa
käytössä Mari Easy Painekattila.
Läpäisikö Mari testin ja missä olosuhteissa testauksia
tehtiin – Se selviää alta.
Painekattilakammoinen täällä päivää
Kieltämättä kun joku sanallakin mainitsee jotain
painekattilasta – otan askeleen takavasemmalle. Pelkään painekattiloita. Näen
sieluni silmin heti seinille räjähtäneen hernekeiton, reiän keittiön katossa ja
keiton keittäjän ensiapujonossa. Tämän filmin myös silmissäni ensin kelailin
kun Opa & Muurikan verkkokauppasta testausta ehdotettiin.
Tarkempi tutustuminen asiaan kuitenkin osoitti, että
kyseessä onkin matalapaineisempi painekattila, jota on turvallista käyttää.
Tämän kattilan voi avata tasaamatta ensin painetta. Lämpötila kattilassa nousee
kuitenkin yli sataan asteeseen ja kypsennysaika jopa puolittuu. Mielenkiintoista.
Mitäs me testailtiin?
Ribsit – suussasulavat ribsit olivat ensimmäinen
testauskohde. Puolituntia painekattilassa ja nopsasti väri pintaan kuumassa
uunissa. Just perfect! Tästä tulossa reseptiä myös blogiin.
Kokonaisena kypsennettyä broileria. Olihan mehevää!
Hernekeittoa liottamattomista ja liotetuista herneistä.
Kokonaisena kypsennettyä hirvenpaistia. Hirvenpaisti oli
järisyttävän hyvää ja valmistui uskomattoman nopeasti. 2,3 kg paisti kypsyi
tunnissa ja vartissa! Testasin perään myös pienemmän noin kiloisen paistin –
Kypsää puolessa tunnissa!
Testaamatta on vielä pataruoat ja lukuisia muita slow foodeja.
Ehkä jonain päivänä saan aikaiseksi blogiin oman osion painekattilaresepteille.
Mari Easy |
Lopputulema ja muutama fakta
- Mari Easy Painekattila sopii jokapäiväiseen ruoanlaittoon nopeuttamaan ruoan kypsentämisaikaa.
- Nopeaa ja terveellistä ruoanlaittoa
- Kypsennysaika lyhenee jopa 50%
- Turvallinen ja helppo käyttää, painetta ei tarvitse tasata
- Kannen voi avata koska tahansa ja lisätä raaka-aineita tai mausteita
- Lisäksi, että ruoka valmistuu nopeasti – se myös säilyttää ruoan maut ja vitamiinit.
- Säästää energiaa, kun ruoka valmistuu lieden pienemmillä tehoilla ja lyhyemmässä ajassa.
- Mari Easy Painekattilassa voit ruskistaa tai freesata kypsennettävät raaka-aineet ennen kannen sulkemista, jolloin et tarvitse erillistä paistinpannua ja varmistat kaikkien makujen säilymisen valmiissa ruoassa.
- Lasikannen läpi näet mitä ruoalle kuuluu.
- Langaton paistomittari toimii hienosti tämän kattilan kanssa.
- Mari Easy jää meillä jokapäiväiseen käyttöön!
Paisti Mari Easy painekattilassa (medium +)
Tarvitset:
- hieman reilu 2 kg naudan, peuran tai hirvenpaistia kokonaisena palana
- porkkanaa, palsternakkaa (sipulia) reiluina paloina
- 3-4 dl vettä
- 1 lihaliemikuutio tai fondia
- riistamaustetta, mustapippuria ja kuivattuja yrttejä, kuten timjamia ja rakuunaa.
- suolaa
- isoja teräslusikoita kattilan pohjalle (teräksinen pieni matala jalallinen ritilä käy myös hyvin)
- (Langattoman paistomittarin. Langallinen paistomittari voi vahingoittaa kattilan kumitiivistettä) (Käytin langatonta Meater+ mittaria ja puhelin applikaatiota, mutta perinteinen kinkkumittarikin käy lihan sisälämpötilan mittaukseen)
- voita tai öljyä lihan ruskistamiseen
Tee näin:
Poista paistista
kalvot ja hiero kauttaaltaan mausteilla (älä laita suolaa)
Paista paistin
lihassyyt kiinni kuumalla pannulla niin, että koko paisti on kauttaaltaan pinnastaan
ruskistunut. (Älä huuhtele pannua vielä)
Laita Mari Easy
kattilan pohjalle teräslusikat ristiin (katso kuva) tai käytä muuta
ruoanvalmistukseen sopivaa koroketta. (Tarkoitus on, että paisti ei kiehu liemessä
vaan kypsyy mausteisessa höyryssä)
Asettele
lusikoiden päälle kasvikset, laita paistiin paistomittari ja nosta paisti
kasvisten päälle.
Laita paistinpannulle
vesi, liemikuutio/fondi ja kuumenna sekoitellen kiehuvaksi. Kaada liemi Mari
Easy painekattilaan.
Nosta kattila
liedelle ja kuumenna täydellä teholla niin kauan, että höyryventtiilistä alkaa
purkautua höyryä reilusti tasaisella paineella ja liemi kiehuu voimakkaasti.
(Meater + näytti kattilan sisälämpötilaksi 116-117 *C) Laske sitten levyn
lämpöä niin, että liemi kattilan pohjalla kiehuu tasaisen poreilevasti ja höyryä
vapautuu venttiilistä vähemmän. (Kattilan sisälämpötila on nyt noin 107 – 110 *C)
Kypsennä paistia
noin 1h 15 min (medium +) tai haluamaasi kypsyysasteeseen paistomittarin
avulla.
Nosta kypsynyt
paisti kattilasta ja kääri folioon vetäytymään noin 15 min ennen siivuttamista.
Vinkki:
Älä heitä lientä ja kasviksia pois. Tee liemestä kastike ja
tarjoa kasvikset lisukkeena.
Kokeilin myös kypsentää pienemmän noin 1 kg paistin. Paisti
kypsyi puolessa tunnissa.
Lusikat ristissä. |
Tässä vielä vähän mittaritilastoa paistin kypsymisestä. |
Alla video Mari Easy Painekattilan testauksesta.
2 kommenttia
Painekattilat on ihan parhautta, kun tekee liharuokia. Me ollaan roudattu oma painekattila Marokosta asti ja en osaisi enää olla ilman sitä.
VastaaPoistaNiin herkullisen näköistä tuo paisti!
Kun minä olin pikkutyttö meillä oli kotona painekattila ja siinä äiti teki myös palapaistia. Näyttää todella herkulliselta!
VastaaPoista