Hyvää vappua! Meilläkin paistettiin munkkeja. Kaapin
sisältöjä tutkiessa silmiin osui tölkki mangososetta ja limejä. Siitä se ajatus
sitten lähti.....
Vegaanisesti tai ilman
Tekemäni munkit olivat täysin vegaanisia, mutta toki voit
korvata reseptin kasvimaidon ihan tavallisella maidolla ja kasviöljyn voilla. Lopputulos
on varmasti aivan yhtä hyvä.
Mangosose värjää taikinan ihanan keltaiseksi ja
lime antaa mangon ohella aivan omanlaisensa aromin. Kardemumma edustaa
perinteitä. Tästä ei kyllä munkit parane!
Ps. kananmunaa ei munkki- eikä edes perus pullataikinaan
tarvita ollenkaan. Taikinasta tulee paljon pehmeämpää ilman kananmunaa.
Pienellä muotilla pieniä munkkeja
Sokerina pohjalla näissä pikkumunkeissa on, ettei taikinaa
tarvitse kaulia eikä munkkeja pyöritellä. kunhan vaan taputtelet taikinan noin
2-3 cm paksuksi levyksi ja otat pienellä pyöreällä muotilla taikinasta palloja
niin ne on just hyviä!
Pienet Lime-Mangomunkit
Tarvitset:
- n. 1,2 l vehnäjauhoja tai gluteenittomia vaaleita jauhoja käyttämäsi tuotteen muunto-ohjeen mukaan.
- 2 ½ dl mangososetta (Käytin Bonne)
- 2 ½ dl kasvimaitoa, vettä tai tavallista maitoa
- 2 limen puristettua mehua ja kuorta raastettuna
- ½ dl kasviöljyä tai sulatettua voita
- 1 dl sokeria
- 50 g tuorehiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
- 2 tl kardemummaa
- 1 tl suolaa
Tee näin:
Lämmitä mangosose, kasvimato ja limemehu kädenlämpöiseksi
(jos käytät kuivahiiva, hyvä lämpötila on 42*C)
Lisää hiiva, sokeri kardemumma ja suola hyvin
sekoittaen.
Lisää ensin noin 1 l jauhoja parissa erässä hyvin
vaivaten.
Lisää öljy tai voi ja jatka vaivaamista hetki. Lisää
loput jauhot hiljalleen niin, että taikina irtoaa astian reunoista tasaiseksi, mutta
pehmeäksi palloksi.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Taputtele noin
2-3 cm paksuiseksi levyksi ja painele taikinasta pyöreällä muotilla pieniä palloja.
Kohota pikkumunkkeja liinan alla lämpimässä niin
kauan kun ne ovat kohonneet noin 2 kertaisiksi.
Paista 180 *C öljyssä. Käännä munkit paiston puolivälissä.
(Kun laitat palan vaaleaa leipää kuumaan öljyyn ja se ruskistuu kauniisti noin
minuutissa, niin öljy on noin 180*C. Jos paistat munkit kattilassa, niin pidä
aina sopivan kokoinen kansi lähettyvillä, jos öljy pääsisi liian kuumaksi ja
syttyisi. Varo myös, että öljyn joukkoon ei pääse vettä)
Kierittele kypsät lämpiminä munkit sokerissa.
Vinkki: Voit käyttää munkkien nesteenä myös mehua tai vaikkapa simaa.
Vinkki: Voit käyttää munkkien nesteenä myös mehua tai vaikkapa simaa.
Mukavaa vappua toivotellen:
//tiina
2 kommenttia
Ihania munkkipalleroisia <3 Minä tein munkkirinkilöitä tänä vuonna, hyviä ne oli tänäkin vuonna siman kanssa :)
VastaaPoistaIhanaa vappupäivän iltaa sinulle Tinsku <3
Kiitos. Rinkelihommia meilläkin on ollut muina vuosina. Nyt ajattelin kokeilla näitä palleroisia :)
Poista