Kätevän Isännän synttäreitä juhlittiin tuttuun tapaan uutena
vuotena ja tällä kertaa ajattelin tarjottavaksi kokeilla myös
vaahtokarkkivanukasta. Resepti oli tarkoitus julkaista jo aiemmin, mutta itseasiassa tämähän on mitä mainioin jälkiruoka kruunaamaan vappumenun.
Koukuttava video
Olin nähnyt Tastemaden sivuilla suorastaan koukuttavan idean
tehdä vanukas tyhjään maitopurkkiin ja sitten ”humpsauttaa” sen purkista tarjoiluvadille.
(Linkki videoon löytyy reseptin jälkeen kohdasta Vinkki.) Noh. Minun
humpsautus ei sitten mennytkään ihan niin kuin videossa ja koko vanukkaasta ei
jäänyt kenellekään mitään kerrottavaa saatika tarjottavaa.
Tästä en suinkaan lannistunut, vaan kipitin kauppaan
hakemaan lisää vaahtokarkkeja, munia ja maitoa.
Vahingosta viisastuneena tein seuraavan version pienempiin
kelmulla vuorattuihin rasioihin ja osan massasta kaadoin pieniin yhden annoksen
kokoisiin lasipurkkeihin.
Vanukkaan kanssa tarjottavaksi tein paahdettua
sokerisiirappia, mutta jos ajatus sokerin keittämisestä hirvittää niin skippaa
se ja käytä vaikka ihan tavallista taloussiirappia. Ohjeen siirappiinkin
kuitenkin löydät tuolta alempaa.
Vaahtokarkkivanukas
( noin 8 annosta )
Tarvitset:
- 6 dl maitoa
- 300g vaahtokarkkeja (tarkista tarvittaessa gluteenittomuus)
- 8 kananmunaa
Tee näin:
Laita maito ja vaahtokarkit kattilaan.
Riko kaikki kananmunat yhteen astiaan.
Kuumenna maito-vaahtokarkkiseosta koko ajan
sekoittaen niin että vaahtokarkit ovat sulaneet ja seos lähes kiehuvaa.
Lisää kananmunat vispilällä vispaten seoksen joukkoon.
Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen vielä hetki,
mutta älä anna kiehua.
Nosta kattila liedeltä ja kaada seos pienempiin
tarjoiluastioihin ja nosta viileää hyytymään. (pienet annokset hyytyvät noin
2-3 tunnissa. Isoon astiaan tehty vanukas kannattaa hyydyttää seuraavaan päivään.
Tarjoile paahdetun sokerisiirapin kera.
Vinkki: Jos haluat yhden isomman tarjoiluastialle
kumottavan vanukkaan niin voit toki laittaa sen tyhjään maitopurkkiin. (Katso
Tastemaden maitopurkkivideo tästä linkistä) Tosin nyt muistutan, että
kaikki ei ole aina niin helppoa kuin se videolla näyttää. Minun maitopurkkikokeiluni
meni suoraan sanottuna lähes ”reisille”. Suosittelen siis käyttämään esim. isompaa
pakastusrasiaa tai muuta noin litran vetoista astiaa, jonka ensin vuoraat tuorekelmulla,
niin vanukas irtoaa astiasta kumotessa paremmin.
Paahdettu sokerisiirappi
Tarvitset:
- 2 dl sokeria (tai 1 dl sokeria ja 1 dl fariinisokeria)
- 1 dl vettä
Tee näin:
Laita sokeri ja vesi paksupohjaiseen teräskattilaan.
(kattila saa olla ainakin 1 l vetoinen, ettei siirappi vahingossakaan kiehu
yli)
Sekoita ja kuumenna seos kiehuvaksi. Jatka
keittämistä välillä sekoitellen niin, että seos kuplii hiljalleen.
Keitä niin kauan, että siirappi alkaa saamaan halutun
paahteisen värin ja muuttuu paksummaksi. (Jos käytit siirapin sokerista osan
fariinisokeria niin siirappia ei tarvitse keittää ihan yhtä kauaa vaan riittää,
että seos on selkeästi paksuuntunut. (Siirappi paksuuntuu vielä jäähtyessään)
Kaada siirappi kuumankestävään tarjoiluastiaan tai
esim. lasipurkkiin.
Vinkki: Valmis siirappi säilyy viileässä ainakin kuukauden
ja huoneen lämmössäkin varmasti muutaman päivän.
Suosittelen myös näitä:
Dioriina -blogin ohje vaahtokarkeille. Kuva alla. Reseptiin klikkaamalla Tästä
*Kuva: Marina Rotkus Dioriina -blogi |
Kulinaari -blogin Mansikkainen Eton Mess. Kuva alla. Reseptiin klikkaamalla Tästä
*Kuva: Kimmo Ollilla Kulinaari -blogi |
7 kommenttia
No nyt on herkkua! :-D Tastemaden videot on kyllä koukuttavia. Ihanaa vappua!!
VastaaPoistaNiin on. Niitä voi tuijotella vaikka kuinka kauan. Tässä siis taas yksi videon uhri :) Kiitos samoin <3
PoistaJotain tällaista äitini teki kun olin lapsi, täytyykin kysyä mitä vanukasta se oli. Kastike ainakin oli paahdettua siirappikastiketta.
VastaaPoistaJos äidilläsi ei ole Amerikan juuria niin voisin veikata sen olleen jotain maito- tai kermavanukasta?
PoistaKysy ihmeessä <3
Oi oi oi... vesi hurahtaa kielelle. Tätä pitää todellakin kokeilla, kun saan nuoret meille kyläilemään. :)
VastaaPoistaKokeile ihmeessä. Maku on mieto, mutta ihana <3
PoistaOmnomnom....ihania reseptejä! Kaikkea hyvää alkoi juuri nyt tehdä ihan hurjasti mieli.
VastaaPoistaHyvää vappua Tinsku <3