Säynävä kuulemma maistuu tiskirätiltä – ihan sama miten
laittaa.
Säyne kuuluu perunapeltoon!
…. Ja paljon muita negatiivisia mielipiteitä.
Suurin osa kuitenkin sitä mieltä, että säynävä on
herkullinen – Osan mielestä parempi kuin siika tai kuha.
Olen samaa mieltä – osittain. (rakastan kuhaa ja rakastan myös siikaa)
Säyne on omanlaisensa - Jotain lohen ja siian väliltä. Olen yleensä
tehnyt siitä graavia. Mutta tällä kertaa verkkoon nousi upean iso kala, joten
päätin laittaa toisen fileen savustimeen.
Tästä alkaa postaussarjani Roskakalaa ruoaksi.
Postauksia tulee sitä mukaa kun ”roskakalaa” nousee.
Haaveeni on myös tänä kesänä opetella mahdollisimman monen uuden
kalan ruodottomaksi käsittely – Julkaista ehkä joitain videoitakin – katsotaan.
Olin mukana myös YLE:n masinoimassa Itämeri-Dinnerissä – Syö
Itämeri puhtaaksi.
Itämeri -Dinneriin postaamani Punajuurigraavatun Jääkellarinhauen
reseptin voi lukea klikkaamalla TÄSTÄ.
Säynävä – Säyne
… On särkikala ja näin ollen äärettömän aliarvostettu.
Omalta osaltani aion kuitenkin nostaa tätä parjatun kalansuvun mainetta ja
näyttää miten hyvää ruokaa ja helposti särkikaloistakin saa.
Tähän mennessä itse särjistä olen käyttänyt vain ne ihan
pikkiriikkiset – Poistanut pään ja sisukset – fritannut rapeiksi ja tarjoillut
dipattavaksi hyvän kylmän kastikkeen kera ß
Toimii.
Tänä kesänä aion avartaa särkikalojenkin käyttöä laajemmaksi
ja jakaa vinkkejä lukijoillenikin.
Ai niin – Miltä Säyne/Säynävä maistuu?
Sanoisin, että
ainakin merestä kalastettu – Siian ja lohen välimaastosta.
Liha on hieman
punertava - Rasvainen ja loistava
graavikala (pakasta ensin, varsinkin jos säyne on järvestä).
kokeilin säynettä ensimmäisen nyt myös savustettuna. ß Toimii! Lopputulemana
oli kostean mehevä sopivan savuinen kala, joka katosi parempiin suihin alta
aikayksikön. OK – Olihan siinä ruotoja, mutta tämän kokoluokan säyneestä
todella helppo nyppiä pois. No Problem - Savustan toistekin!
Savustettu Säynävä
Tarvitset:
- isohko säynävä filee (ei tarvitse välttämättä edes olla suomustettu)
- suolaa, musta- ja valkopippuria
- hieman Chili Explosioin maustetta (Santa Maria)
- hieman limetin mehua
Tee näin:
Kuivaa filee ja rouhi päälle suola, sekä mausteet. (Jos
savustat kerralla useamman pienen fileen niin voit sipaista hieman öljyä
fileiden pintaan.)
Anna maustua noin puolisen tuntia leivinpaperiin
käärittynä.
Valmistele sillä aikaa savustin. Laita savustuspellille
noin kourallinen savustuslastuja/puruja. Kostuta hieman vedellä esim. sumutuspullolla.
Lisää 3 sokeripalaa purujen joukkoon. Huom. Jos fileesi on kovin pieniä,
niin käytä savustuspurua ilman kostutusta, jotta savua ehtii muodostua
tarpeeksi kalan kypsymisen aikana.
Laita filee ritilälle ja savusta noin 15 -20 min.
Ihan pienille fileille riittää noin 10 - 15 min.
Purista kypsän kalan päälle hieman limetin mehua.
Ps. Ruodottomaksi fileoidusta Säyneestä tulisi varmasti loistava Gindara
--> Gindaran reseptiin klikkaamalla TÄSTÄ
Kurkkaa myös eka postaus sarjasta Hedelmästä huonekasvi
Ps. Ruodottomaksi fileoidusta Säyneestä tulisi varmasti loistava Gindara
--> Gindaran reseptiin klikkaamalla TÄSTÄ
Kurkkaa myös eka postaus sarjasta Hedelmästä huonekasvi
Syödään kalaa - syödään myös "roskakalaa"
//tiina
4 kommenttia
Säynettä olen joskus maistanut. Vanhempien mökki on järven rannalla, mistä saa tolkuttoman isoja haukia. Olikohan tässä vähän sunnuntaikalastajan lisää ;)
VastaaPoistaMitä? Säyne, särkikala on varmasti samassa vesissä petokala hauen kanssa, ellei petokala syö poikaset ravinnokseen, eli syöt säynettä hauesa ..hahahaa. Säyne on hyvä savustettuna ruisleivällä sekä salaatissa kunhan muistat poistaa ruodot. Myös säilykkeenä kuuman uunin jälken tomaattikastikkeella toimii. Kokemusta on
VastaaPoistaTänään juuri pakkaseen laitoin noin 1,5 kg säynettä. Siellä saa odottaa savustukseen pääsyä. Hyvä kala.
VastaaPoistafoood
VastaaPoista