Meillä syödään paljon riistaa kuten, peuraa, kaurista, hirveä ja jänistä. Tilaamme myös yleensä joka vuosi lapista pari poronvasaa valmiiksi paloiteltuna pakkaseen, josta sitten hartaasti käyn valitsemasta sopivat palat kuloiseenkin tarkoitukseen. Vaikka muuta riistaa meillä syödään ihan perus arkenakin, niin poro on meille aina juhlaruokaa.
Paahdettu Portviinikastike
Portviinikastikkeen teko kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja tehdä itseasiassa valmiiksi ennen kuin edes alkaa käsitellä paistia tai valmistaa perunoita. Kastikkeen voi hyvin lämmittää uudelleen juuri ennen tarjoilua ja tarvittaessa notkistaa tilkalla vettä tai viiniä. Vaikka tämän kastikkeen ainesosaluettelo on vähän pitkä, niin valmistus ei kuitenkaan ole monimutkainen. Se vaan vie vähän aikaa, mutta autenttinen maku maksaa vaivan.
Tällä reseptillä
valmista kastiketta tulee noin 3 dl.
Tarvitset:
- 1 isohko sipuli
- 1 porkkana
- 1 pieni palsternakka
- 1 valkosipulinkynsi
- (n. 10 cm. pala varsiselleriä tai reilu siivu juuriselleriä)
- 6 dl vettä
- 2 laakerinlehteä
- 1 rosmariinin oksa tai 1 tl kuivattua rosmariinia
- 3 timjamin vartta tai 1 tl kuivattuna
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- n. 10 kokonaista roseepippuria
- 3 dl punaviiniä (käytin Espíritu de Chile Cabernet Carmenere Shiraz)
- 2 dl portviiniä ( käytin Sandeman old invalid)
- 1 lihaliemikuutio tai fondia
- 1 rkl balsamiviinietikkaa
- 25 g voita
- (hieman siirappia tai hunajaa)
- (hieman maizenaa suurustukseen)
- (hieman suolaa)
Tee näin:
Pilko kasvikset ja murskaa valkosipuli kuorineen.
Laita pannulle nokare voita ja kasvikset. Paahda
kasviksia reilusti välillä sekoitellen. Kasvisten pitää saada kunnolla väriä,
mutta ei palaa.
Lisää pannulle mustapippuri, yrtit ja vesi. Anna
kiehua hiljakseen noin puoli tuntia.
Siivilöi liemi kattilaan. painele kasviksia kevyesti siivilässä,
jotta saat kaiken nesteen ja maut talteen. (nestettä jää kolmisen desiä)
Lisää kattilaan lihaliemikuutio/fondi, punaviini ja
portviini. keitä hiljalleen poreillen puoli tuntia tai niin kauan, että
nestettä on jäljellä noin puolet. (eli taas sen kolmisen desiä)
Lisää balsamiviinietikka ja kiehauta.
Lisää voi hyvin sekoittaen. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa
hieman suolaa ja makeutta siirapista/hunajasta. Jos haluat kastikkeesta aavistuksen
paksumpaa niin lisää maizena suurustetta tai sekoita maissijauhoja vesitilkkaan
ja kaada kastikkeen joukkoon ohuena nauhana ja kiehauta kastike vielä kerran.
Timjami-kermaperunat
Tarvitset:
- n. 1 ½ kg jauhoisia perunoita
- 4 dl kermaa
- 2 dl juustoraastetta
- 3 tl kuivattua timjamia
- 2-3 isohkoa valkosipulinkynttä silputtuna
- n. 1 tl mustapippuria rouhittuna (jos käytät jauhettua mustapippuria niin 1/3 tl riittää)
- suolaa myllystä
- reilu nokare pehmeää voita vuoan voiteluun
Tee näin:
Kuori ja leikkaa peruna ohuiksi siivuiksi. Painele perunoita
hieman talouspaperilla, jotta saat ylimääräisen kosteuden pois.
Voitele uunivuoka kauttaaltaan voilla.
Lisää vuoan pohjalle kerros perunoita. Mausta timjamilla,
suolalla ja mustapippurilla. Ripottele hieman valkosipulia ja juustoraastetta.
Toista kolmella kerroksella.
Kaada päälle kerma ja paista 200 *C uunissa noin 55-60 min. Sekoita
varovasti pariin kertaan välillä.
Perunat ovat valmiita, kun ne haarukalla painaessa ovat
pehmeitä ja pinta on kauniin ruskea.
Poronpaisti
Tarvitset:
- poron paisti (omani oli noin ehkä 600g vasan sisäpaisti)
- n. 2 rkl riistamaustetta (käytin Sallinen)
- n. 1 tl rouhittua mustapippuria
- n. 3 isohkoa valkosipulinkynttä
- voita ja öljyä paistamiseen
- suolaa
Lisäksi:
- paistomittari ja foliota
Tee näin:
Poista paistista kalvot ja hiero pintaan hieman
mustapippuria ja reilusti riistamaustetta. Jätä huoneenlämpöön noin tunniksi
ennen paistamista.
Laita uuni lämpiämään 150 *C
kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja laita muutama
reilu nokare ja kunnon loraus öljyä pannulle.
Kun pannu on niin kuuma, että valkosipulit vähän
tirisevät – ruskista paistiin kaunis pinta molemmin puolin.
Laita paisti folion päälle uunivuokaan (foliota saa
olla niin reilu pala, että se tulee kunnolla uunivuoan reunojen yli). Kaada
valkosipulinen voi-öljyseos paistin päälle. Rouhi hieman suolaa ja kiinnitä
paistomittari paksuimpaan kohtaan.
Paista uunissa niin kauan, että paistomittari näyttää
54 *C (medium). Nosta paisti pois uunista ja käännä folion reunat paistin ympärille.
Anna vetäytyä 15-20 min. Huomioi, että paisti jatkaa kypsymistä vielä uunista oton
jälkeenkin ja sisälämpötila nousee vielä noin 2-3 *C. Jos haluat kypsän paistin niin nosta sisälämpötila
uunissa noin 58 -60 *C ja jätä vetäytymään samalla tavalla kuin medium.
Leikkaa paisti viipaleiksi. Kaada paistoliemi
viipaleiden päälle ja rouhi vielä vähän suolaa.
Tarjoile mustaherukkahyytelön kera.
Vinkki:
Teen monesti ohuemman paistin kokonaan valmiiksi paistinpannulla
kannen alla. Ota paistiin ensin väri reilummassa lämmössä molemmin puolin ja laske
sitten lämpöä. Paista paisti haluttuun sisälämpötilaan pari kertaa käännellen
ja käytä paistomittaria. ( Minun mittarista olivat patterit loppuneet. Paistoin
kuvan paistin mututuntumalla ja vähän liian kypsäksihän se meni)
Viinisuositus
Château
Tour Bayard Montagne-Saint-Emilion 2016
Tämä Ranskan Bordeauxista tuleva punaviini on erittäin
laadukas, sopivan tanniininen keskitäyteläinen ja maultaan täydellinen
riistaviini. Viinin tuoksu on ruokahalua herättävän raikas ja marjainen.
Makumaailmassa karhunvatukkaa, kirsikkaa ja mustaherukkaa.
Vaikka Bordeaux viinit mielletään yleensä hintaviksi niin Château
Tour Bayard on kuitenkin erittäin kohtuuhintainen laadusta tinkimättä.
Rypäleet: Merlot, Cabernet Franc
Hinta Alkossa: n. 19 €
*viini saatu tuotenäytteenä
Paistomittaristani olivat epähuomiossa patterit loppuneet ja paistoin paistin omaan makuuni liian kypsäksi. maku oli kuitenkin mainio ja liha mehevää. |
Hyvää pyhäinpäivän viikonloppua kaikille.
Herkutellaan hyvällä ruoalla ja rentoudutaan <3
//tiina
1 kommentti
Wau mitä settiä! Tästä on hyvä ottaa inspiraatiota pyhäinpäivän illalliselle. Ihanaa viikonloppua!
VastaaPoista