Tunnetko köyhän miehen parsaksikin parjatun mustajuuren? Mustajuuresta valmistuu helposti miedon aromaattinen keitto, joka sopii loistavasti aloittelemaan juhlavampaakin ateriaa. Itse tarjoilin tätä tällä kertaa poronpaistin edellä.
Täyteläinen mustajuurikeitto
alkuruoaksi noin 6. lle
Tarvitset:
- 500 g mustajuurta
- 5 dl vettä
- 1 dl valkoviiniä (käytin Espíritu de Chile Reserva Riesling)
- 1 isohko jauhoinen peruna
- 1 sipuli pieneksi silputtuna
- 200 g Creme Fraicea
- ½ sitruunan kuori raastettuna
- 1 kana- tai kasvisliemikuutio
- ½ tl mustapippuria rouhittuna
- 1 tl lakritsijauhetta (ei pakollinen)
- maun mukaan suolaa
Lisäksi:
- ½ sitruunan mehu liotusveteen ja nokare voita sipulien kuullotukseen.
- sauva- tai tehosekoitin keiton soseutukseen
Tee näin:
Pese ja kuori mustajuuret juoksevan veden alla.
Pilko mustajuuret välittömästi ja laita sitruunaveteen
odottelemaan keittämistä.
Kuori ja pilko peruna kuutioiksi.
Laita kattilan pohjalle nokare voita, kuumenna ja kuullota
sipulisilppua niin, että se pehmenee, mutta ei ruskistu.
Lisää vesi, liemikuutio, mustajuuret ja perunat.
Keitä kypsiksi – Noin 15 min.
Soseuta keitto sauvasekoittimella tai
tehosekoittimessa tasaiseksi.
Siirrä keitto takaisin liedelle, lisää viini,
mustapippuri, sitruunan kuori, lakritsijauhe ja anna kiehahtaa.
Sekoita keiton joukkoon Creme Fraice ja tarkista
suola. Lisää tarvittaessa.
Tarjoile esim. kevyesti oliiviöljyssä paahdettujen lämpimien
patonkiviipaleiden kera.
(Kaada paistinpannun pohjalle reilu loraus öljyä. Paahda
patonkisiivuja molemmin puolin ja ripottele pinnalle hieman laadukasta suolaa)
Kurkkaa myös toinen mustajuurikeittoreseptini, missä täyteläisyyttä
antaa tuorejuusto, mutta ilman perunaa. Tämä keitto sopii hyvin myös vhh-ruokavaliota
noudattavalle. Reseptiin klikkaamalla TÄSTÄ
Viinisuositus
Espíritu de Chile Reserva Riesling 2019
Chileläinen Espiritun risukka on takuuvarma raikkas
sitruksinen ja aavistuksen kukkainen valkkari
Viinissä on suht paljon happoja, jota sitten taas sokeri
(9g/l) tasapainottaa. (makeusasteeltaan kuitenkin kuiva) happojen ja sokerin
suhde tekeekin tästä viinistä erinomaisen monikäyttöisen.
Kasvikset, kala, äyriäiset, vaalea liha. Kantaa kivasti myös ravaisempia ruokia. Sopii varmasti myös mausteisemmille ja kuin myös aasialaisille hieman
makeimmille mauille.
Täsmävalinta esim. noutopöytään tai seurustelujuomaksi. On
myös kukkaroystävällinen. Hinta Alkossa noin 11€
*Viini saatu tuotenäytteenä
6 kommenttia
En ole itse koskaan käyttänyt mustajuurta ruoanvalmistuksessa, mutta jossain blogitapaamisessa söin mustajuurikeittoa ja se oli kyllä hyvää ja pehmeän makuista.
VastaaPoistaHerkullista iltaa sinulle Tinsku <3
Tuttu juttu kuitenkin siis. <3
PoistaOlen joskus toistakymmentä vuotta sitten tehnyt mustajuurikeittoa, mutta täytyy ottaa taas repertuaariin. Vähän oli konstikas käsiteltävä, mutta lopputulos palkitsee! Mustajuurta vaan sais olla paremmin saatavilla.
VastaaPoistaNyt ainakin sesonkina on kaupoissa näkynyt suht kiitettävästi. Emmä tiedä niin konstikas, mutta multainen kylläkin :D
PoistaOih, mä olin ihan unohtanut koko mustajuuren, kiitos muistutuksesta.
VastaaPoistaSun keitto näyttää niin herkulliselta ja samettiselta, varmasti hyvää, nam!
Noniin... oleppa hyvä ja kiitos. hyvää oli kyllä <3
Poista