Jokunen vuosi sitten karppaajan ”valkosipuliperunoita” tuli tehtyä useastikin, mutta sitten ne jäivät minulta vähän unholaan. Miksikö? Jaa-a. No mutta onneksi löysin mainion retikan taas uudelleen ja nyt retikkapaistosta = karppaajan ”valkosipuliperunoita” syötiin viimeksi eilen.
Terveellistä ja vähillä hiilareilla
Retikassa on paljon ravinteita, mutta vain vähän hiilareita.
100g retikkaa sisältää 14 kcal ja hh 2,3g, joten se sopii mainiosti painonpudottajan
ja karpinkin ruokavalioon.
Retikassa on aavistuksen retiisimäinen kirpeähkö maku, mutta
mietonee kypsentäessä. Tässä versiossa retikkasiivut myös keitetään ennen
uuniin laittoa, joten sekin vie kirpeyttä pois entisestään.
Itse pidän retikan mausta myös ihan sellaisenaan ja se sopiikin
hienosti vaikkapa raastesalaattiin. Raasteena myös kaikki retikan vitamiinit ja
hivenaineet varmasti säilyvät. Retikan sanotaan puhdistavan maksaa ja
nestettäkin se poistaa. Mainio juures siis.
Retikan saatavuus
Alkuperäisen reseptinikin aikaan tuskailin retikan
saatavuutta. Tilanne ei kovinkaan paljon ole ilmeisesti muuttunut. Retikkaa
kyllä saa mutta pieninä paloina kovaan hintaan, kun taas esimerkiksi Järvenpään
K-Citymarketissa retikkaa on halvimmillaan myyty euron kilo.
Kannattaa siis kysyä kauppiaalta voisiko retikan ottaa
valikoimiin ihan kokonaisena. Itse käyn myös silloin tällöin tukussa ja ainakin
Heinolla retikkaa on aina ollut hyvin saatavilla ja edullisesti.
Karpin ”valkosipuliperunat” retikasta Vol 2.
Tarvitset:
- n. 800 g tuoretta retikkaa
- suolalla tai kasvisliemikuutiolla maustettua vettä keittämiseen
- n 2 dl kermaa
- juustoraastetta tai tuorejuustoa
- maun mukaan valkosipulia murskattuna
- suolaa ja pippuria
- hieman timjamia tai rakuunaa
Tee näin:
Kuori ja viipaloi retikat ohuiksi siivuiksi.
(mandoliinilla siivutus käy näppärän nopeasti)
Keitä retikkasiivuja kiehuvassa kasvisliemellä tai
suolalla (n. 1 tl) maustetussa vedessä noin 15 min.
Kaada vesi pois ja lado sopivaan uunivuokaan retikkasiivuja,
valkosipulia, juustoraastetta tai tuorejuustoa nokareina pariin-kolmeen
kerrokseen. Mausta jokainen kerros myös maun mukaan suolalla, pippurilla ja timjamilla
tai rakuunalla.
Laita päälle vielä hieman juustoraastetta ja kaada
vuokaan kerma.
Paista uunissa 180-200*C noin 40 min. Kun pinta on
saanut kauniin värin niin voit laittaa paistoksen päälle palan foliota.
(minulla tämä jäi tällä kertaa tekemättä ja kuvan paistos saikin vähän liikaa
väriä)
Alkuperäisen reseptini löydät täältä
3 kommenttia
Retikka on kyllä herkullista ylipäätään. Liian vähän tulee käytettyä. Kiitos vinkistä, että se taipuu myös lämpimäksi lisukkeeksi!
VastaaPoistaVoi mainiosti. Taipuu peunan tapaan lähes kaikkeen paitsi muusiksi.
PoistaKokeilu versio. Broileri, retikka, kyssäkaali, porkkana, vihreä cili, keltasipuli, punasipuli, valkosipuli, kesäkurpitsa. Kiusauksen uuniin
VastaaPoista