Enpä muista koska viimeksi olisin tehnyt lehtipihvejä porsaan ulkofileestä. Yleensä se tulee heitettyä eri muodoissa grilliin. Kaikilla ei ole grillausmahdollisuutta, mutta yleisesti ottaen kaikilla on paistinpannu, joten siitä se ajatus sitten lähti.
Kaiken takana on viini
Sain testattavaksi Nugan Dreamer´s Chardonnay’ta ja ihastuin
sen mahdollisuuksiin heti. Tämä viini ei siis ole mikään kepeä lipittelyviini,
vaan ryhdikäs, paahteinen ja moniulotteinen runsas valkoviini – Täydellinen
ruokaviini siis.
Toki, varsinkin tietyssä mielentilassa tämä viini sopii myös
ns. nautiskeluviiniksi sohvannurkkaan. Ps. muista taas ne villasukat.
Ja kyllä aavistit oikein, tarjoilin Nugan Dreamer´s
Chardonnayta lehtipihvien kaverina.
Punkkua lihalle ja valkkaria kalalle – vai miten se
menikään?
Perinteisesti mielletään, että valkkari on kalalle – punkku
lihalle – ja rosee on jotain sitä välimaastoa. Ai niin ja skumppa, skumppa
sopii kaikelle. Jotakuinkin näin, kyllä, mutta onneksi viineissä on niin paljon
erilaisia makutyyppejä ja niiden avulla voi löytää todella yllättäviä ja
toimivia yhdistelmiä.
Jotkut valkoviinit ovat selkeitä kalaviinejä, mutta on myös
paljon niitä, jotka mainiosti pärjäävät mausteisempien liharuokienkin kyljessä
ja vielä enemmän niitä, jotka heittämällä toimivat esim. kanan tai kalkkunan
kaverina.
Tässä taannoin totesimme ystäväni ja bloggaaja kollegani Kulinaari -blogin Kimmon kanssa, että
savustetun lohen kanssa toimi parhaiten punainen Pinot Noir – Varsinkin kun
lohi oli maustettu vielä hitusella kardemummaa.
Oikeastaan vain kuitenkin se on tärkeää, mistä sinä pidät ja
mikä omaan suuhun maistuu parhaalta.
Viinien makutyyppejä voit opiskella vaikkapa Alkon sivuilta à Täältä
Lehtipihvit porsaan ulkofileestä
Tarvitset:
n. 150 g porsaan ulkofileetä palana tai valmiiksi
siivutettuna per syöjä
Maustamiseen:
- rouhittua mustapippuria
- hieman jauhettua paprikaa tai valmista grillausmaustetta
- hieman kuivattua timjamia
- suolaa
Lisäksi:
- voita, öljyä ja siivutettuja valkosipulinkynsiä paistamiseen
Tee näin:
Leikkaa ulkofileestä noin reilun sentin vahvuisia
siivuja tai käytä valmiiksi siivutettuja ulkofilee pihvejä.
Nuiji pihvit lihanuijalla ainakin puolet suuremmiksi
ohuiksi lehtipihveiksi.
Mausta pihvit molemmin puolin ja anna lämmetä huoneen
lämmössä ainakin 15 min.
Laita pannulle voi, öljy ja valkosipulisiivuja ja
sekoita ja kuumenna höyryävän kuumaksi. Voit koittaa pannun lämpötilaa hieman
pihvin kulmalla. Kun pihvi alkaa heti ”tiristä” on pannu ja voi-öljyseos
riittävän kuuma.
Paista pihvejä noin minuutti per puoli tai paksuuden
mukaan.
Nosta kypsät pihvit tarjoiluastiaan folion alle
vetäytymään siksi aikaa, että kaikki pihvit ovat valmiita.
Lisää tarvittaessa pannulle voita, öljyä ja
valkosipulia. Kaada pannulle jäänyt paistoliemi pihvien päälle.
Tarjoile punaviini-maustevoin- ja esim. rapeiden
lohkoperunoiden- ja feta-persimonsalaatin
kera
Punaviini-maustevoi
Huom: Maustevoita kannattaa tehdä kerralla enemmän ja säilyttää valmiit voinapit pakkasessa, josta niitä on sitten helppo ottaa käyttöön tarpeen mukaan. Tämä resepti on myös helppo puolittaa jos haluat tehdä vähemmän kuin ohjeessa.
Tarvitset:
- 400 g pehmeää huoneenlämpöistä voita kuutioituna
- 1 isohko punasipuli silputtuna
- 3 valkosipulinkynttä murskattuna
- 2 dl punaviiniä
- 1 dl punaista balsamico-viinietikkaa
- 2 tl mustapippurirouhetta
- 2 tl kuivattua timjamia
- 2 tl kuivattua rakuunaa
- 2 tl fariini- tai ruokosokeria tai 2 tl siirappia
- 2 tl suolaa
Lisäksi:
- sähkövatkain/yleiskone tai tehosekoitin
- pursotinpussi ja sopiva tylla
Tee näin:
Ota voi hyvissä ajoissa huoneenlämpöön ja kuutioi se
pienemmiksi palasiksi (helpottaa vatkausta)
Laita sipulit kattilaan ja kuullota niitä hetki
nokareessa voita.
Lisää kaikki muut aineet paitsi kuutioitu voi ja
keitä seosta kasaan noin 15 min tai niin kauan, että lähes kaikki neste on
haihtunut. Jäähdytä hetki.
Lisää sipuli-punaviiniseos voin joukkoon ja vatkaa
voimakkaasti seos tasaiseksi ja kuohkeaksi.
Laita maustevoiseos pursotinpussiin ja pursota
silikoonimuottiin tai leivinpaperin päälle kauniita ruusukenappeja. (jos voi
seos on kovin löysää niin jäähdytä hetki jääkapissa ennen pursottimeen laittoa)
Laita ruusukenapit pakastimeen ja kun ne ovat täysin
kylmenneet, voit irottaa ne paperilta/vuoasta ja säilyttää pakastimessa
kannellisessa rasiassa.
Muista ottaa tarvittava määrä maustevoinappeja
sulamaan hyvissä ajoin ennen pihvin paistoa.
Pursota voiruusukkeet silikonimuottiin tai leivinpaperille. Säilytä pakkasessa. |
Nugan Dreamer´s Chardonnay 2019
Kuten tuolla ylempänä jo vähän asiaa avasinkin niin, Nugan
Dreamer´s Chardonnay on erittäin monikäyttöinen valkoviini juurikin sen
runsauden ja paahteisuuden takia. Viinistä löytyy sopivasti happoja rasvaiselle
ja varsinkin grillatulle tai paistetulle kalalle, mutta toimii mainiosti myös
esim. porsaanlihan kaverina.
Viinin tuoksu ja maku käyvät hyvin käsi kädessä. Viinissä
maistat selkeää hedelmäisyyttä ja tammisuutta. Erityisesti luumu ja sitrus
nousi mielestäni hienosti esiin.
Suosittelen lämpimästi <3
Viini on Alkon vakiovalikoimaa ja maksaa n. 13€
Rypäle: Chardonnay
Maa: Australia
Alue: Riverina
* viini saatu tuotenäytteenä
4 kommenttia
Tässä on superherkullinen tarjoiluehdotus joka tekee arjesta juhlaa ❤ Ihanaa marraskuun jatkoa!
VastaaPoistaKylla ja jos haluaa vaikka joulupöydässä tarjota jotain kinkun tilalla annosmeinigillä niin vaikka lohkoperunoiden tilalla karamellisoituja lanttukuutioita.
PoistaNäitä grillattuja possunpihvejä tulee usein laitettua, hyvää ja helppoa, mutta tuota viinivoita en ole koskaan tehnyt, otanpa kopin (Y).
VastaaPoistaHienoa. Tuskin petyt <3
Poista