Lokakuun lopulla rantautui Alkon valikoimaan mielenkiintoinen uusseelantilainen, erilainen ja odotettu uutuus Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris 2020.
Luonnollinen valmistustapa
Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented -viinit valmistetaan viinihistorian vanhimalla
ja luonnollisella
valmistusmenetelmällä, jossa viinin käyminen tapahtuu
rypäleiden luontaisten hiivojen avulla ilman, että
siihen lisätään viljeltyjä hiivoja – ikään kuin fermetoimalla.
Villihiivojen käymisprosessissa pääviinintekijä Jamie
Marfell siis luottaa luonnon omaan mikrofloraan puuttumatta liikaa
käymisprosessiin.
Kuulostaa melkoisen haasteelliselta, mutta luonnollisen
käymisen etuja on, että lopputulokseksi saadaan persoonallinen, usein
moniulotteinen ja alueelleen tyypillinen viini.
Viljelty- VS villihiiva
Totesin itsekin, miten yleisesti käytetty ”perinteinen” viljeltyjen
hiivojen käyttö VS luonnon omaan käymisprosessiin perustuva valmistus vaikuttaa
viinin makuun ja tuoksuun.
Sain mahdollisuuden osallistua tastingiin, missä maistelimme
Stoneleighin klassiset Sauvignon Blanc ja Pinot Noir, sekä Wild Valley Wild
Fermented -tuoteperheen samoista rypäleistä valmistetut viinit.
Kerrassaan käsittämätöntä miten tällä ”pienellä” valmistusprosessin
muunnolla syntyy niin suuri eroavaisuus, vaikka periaatteessa kysymys on
aivan samasta viinistä.
Esimerkiksi klassisessa Sauvignon Blanc’issa maku-ja tuoksuaamaailma mielestäni oli
nektariinia ja sitrusta, kun taas Wild Fermented -viinissä maistoin enemmän
appelsiinia ja passionhedelmää. Pinot Noir’in suhteen makuero oli vielä
suurempi. Ensimmäinen tuoksui viettelevästi toffeemaiselta ja fermentoitu taas
huomattavasti savuisemmalta.
Nyt Alkosta löytyvän Wild Valley Pinot Gris’n lisäksi pääsin
maistelemaan myös suorastaan siiderimäisen raikasta Stoneleighin Rieslingiä.
Toivon todella, että saamme tämän viinitalon tuotteita pian
lisää Alkon valikoimiin. Ja onhan Stoneleigh suosituin ja myydyin uusseelantilainen
viinimerkki kotimaansa lisäksi myös naapurissamme Ruotsissa.
Virtuaalinen viitasting Teams-yhteyden yli. |
Koska tällä hetkellä Alkosta saa vielä ainoastan Pinot Gris'iä - Tulivat tastingin muut tuotteet viinintuottajalta ihastuttavissa pienissä näytepulloissa. |
Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris 2020
Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris 2020 on mielestäni
raikas, erittäin hedelmäisen aromikas ja hieman kukkainen valkoviini. Tuoksussa
miellän hunajaa ja jopa suutuntuma on aavistuksen hunajamaisen ”paksu”.
Tästä viinistä tuli kerrasta yksi valkoviinisuosikkini, jota
voin lämpimästi suositella kaikille, jotka hakevat jotain ihan muuta kuin
perinteistä ja perushelppoa ”Buffaviiniä”
Ja vielä Alkon luonnehdinta:
Puollikuiva, hapokas, sitruksinen, päärynäinen,
hunajameloninen, aprikoosinen, kevyen
mangoinen, mineraalinen.
Sokeri: 12 g / l
Rypäleet: Pinot Gris
Makutyyppi: Pirteä ja hedelmäinen
Valmistaja: Stoneleigh Vineyards Marlborough,
Uusi-Seelanti
Alkon vakiovalikoimassa. Hinta n. 14€
Viinintekijän tarjoilu- ja ruokasuositukset
”Kokeile viiniä lämpimän pähkinäisen vuohenjuustosalaatin
kanssa. Viini sopii hyvin myös sitruunalla ja
valkosipulilla maustetun kanan kanssa tai vaikka
grillatun porsaan seurana. Viini on niin monipuolinen
ruokaviini, että sitä voi nauttia jopa jälkiruokien,
kuten paistettujen omenajälkiruokien kanssa.”
Itse lähtisin yhdistämään Wild Valley Pinot Gris’ä myös
aasialaiselle ruoalle ja erityisesti sushille.
Uskon viinin toimivan myös grillattujen ja mausteisten
äyriäisten kuten jättikatkarapujen kaverina.
Toki tämä viini menee mainiosti myös ihan ilman ruokaakin - Seurusteluviininä makustellen ja nautiskellen.
Pari sanaa vielä viinitalosta
”Stoneleigh sijaitsee Uuden-Seelannin nimekkäimmällä
viininviljelysalueella Marlboroughssa, laaksossa,
jonka alkuperäiskansa Maorit ovat nimenneet Rapauraksi.
Kauan sitten, tuhansien vuosien ajan,
Stoneleigh’n viinitilan kohdalla virtasi Wairau-joki,
joka yhä virtaa Wairau-laaksossa Stoneleigh’n
viiniköynnösten läheisyydessä. Aiemmin tilan poikki
virranneen joen ansiosta viiniköynnökset kasvavat
pikkukivipedillä, joka on ihanteellinen kasvualusta
viiniköynnökselle. Kivet varastoivat auringon lämmön
itseensä ja päästävät runsaimman sadeveden lävitseen
maaperään. Kivien varastoima aurinkoenergia
lämmittää köynnöstä, tarjoten viinirypäleille
ihanteelliset olosuhteet pitkään kasvukauteen. Ainutlaatuinen,
kuiva ja karu pikkukivimaaperä mahdollistaa hyvin
luonnonmukaisen, kestävän kehityksen viininviljelyn,
johon viinintekijällä on hyvin vähäistä tarvetta puuttua.
Luonto hoitaa tehtävänsä, ja pikkukivien
peittämästä kasvualustasta viinitila saa nimensäkin.”
Lue lisää Stoneleigh viinitalosta klikkaamalla Tästä
*Viinit saatu tuotenäytteenä tastingia varten.
Lähetä kommentti