Carpaccio on näyttävä ja todella helppo alkupala. Carpacciota voi tehdä kalasta, lihasta tai vaikkapa vegaanisesti punajuuresta. Käytin tällä kertaa carpaccioon poron sisäfileetä, mutta olen sitä valmistanut monesti myös peuran- ja kauriin fileestä.
Monet käyttävät carpaccioon myös lohta.
Jos käytät naudanlihaa, niin käytä aina sisäfilettä, mutta
leikkaa pala fileetä pitkittäin pienemmiksi halkaisijaltaan noin 3 cm ”pötköiksi”,
jotta saat niistä leikattua sopivan pieniä ohuita suupaloja.
Ei haittaa, vaikka valmistat carpacciota kerralla vähän liikaa. Se säilyy mainiosti pakastimessa kelmuun käärittynä joitain kuukausia ja voit käydä leikkaamassa sieltä kohmeisia siivuja aina kun carpaccio-hammasta kolottaa.
Ihan raakana tai kevyesti kypsentäen
Italialaisesti perinteinen carpaccio on kypsentämätöntä
lihaa, mutta minä mielelläni paistan lihaan pienen pinnan reilusti valkosipulilla
maustetussa voin ja öljyn seoksessa. Lisäksi hieron lihan pintaan kunnolla
riistamaustetta ja mustapippuria. Näin se vaan maistuu ihan pirun hyvältä ja näytää myös siivutettuna tosi kauniilta!
Lohi-carpacciossa suosittelen käyttämään nopeasti
limemehussa raakakypsennettyä ja hieman suolattua tuoretta lohta. (Paino
sanalle tuore)
Pintakypsennetty Poro Carpaccio
Tarvitset Carpaccioon:
- poron sisäfileen (Huom. voit käyttää myös kaurista tai pienen peuran sisäfileetä)
- n. 1 rkl riistamaustetta (käytin Sallinen)
- n. 1 tl rouhittua mustapippuria
- suolaa myllystä
- tilkka öljyä ja voita, sekä 2 valkosipulinkynttä murskattuna ruskistamiseen
Tarvitset tarjolle myös esim:
- rukolaa, Parmesan juustoa lastuina, balasmicokastiketta, tyrniä tai puolukkaa, (kapriksia)
Lisäksi:
- tuorekelmua
Tee näin:
Mausta filee kauttaaltaan riistamausteella ja
mustapippurilla ja anna maustua puolisen tuntia.
Laita paistinpannulle öljy, voi ja murskatut
valkosipulinkynnet. Kuumenna pannu todella kuumaksi ja paista nopeasti
fileeseen kauttaaltaan ruskea pinta. Huom. Fileen ei ole tarkoitus kypsyä vaan
ruskistuksesta tulee kaunis pinta ja paljon hyvää makua.
Kääri ruskistettu filee tuorekelmuun, muotoile siitä
tasapaksu pötkö ja laita pakastimeen kohmettumaan. (Kun liha on kohmeinen niin
se helpottaa siivuttamista.)
Laita tarjoiluastiaan alimmaiseksi kerros rukolaa. Leikkaa
kohmeisestä fileestä ohuen ohuita siivuja ja asettele ne rukolan päälle. Rouhi
fileesiivujen päälle hieman suolaa. Koristele Parmesan-juustolla,
tyrnimarjoilla tai puolukoilla, (sekä kapriksilla). Valuttele päälle vielä
balsamicokastiketta ohuina viivoina.
Poro Carpaccio toimii loistavasti juhlavana
itsenäisyyspäivän tai joulun alkupalana.
Vinkki: tarjoile Poro Carpaccion kanssa uhueksi leikattuja ja vaikka kevyesti paahdettuja saaristolaisleivän siivuja.
Tinskunkeittiön saaristolaisleivän reseptin löydät TÄÄLTÄ
Saaristolaisleipä sopii aina. Oli sitten joulu-, juhannus tai itsenäisyyspäivä. |
Ruskista fileen piinat kevyesti reilusti riistamausteella ja ja mustapippurilla maustettuna, valkosipulilla mastetussa voin ja öljyn seoksessa. |
Kääri filee kelmuun ja muotoile siitä tasapaksu "pötkö" Laita pakastimeen. Leikkaa aina siivut jäisesta/kohmeisesta "pötköstä, jotta saat ohuen ohuita ja kauniita suupaloja. |
Poro Carpaccio maistuu erityisen hyvältä ohuen saaristolaisleipäsiivun päällä. |
Viinivinkki fileestä valmisetulle Carpacciolle
Koska lihasta, ja varsinkin riistasta valmistettu carpaccio
on hintavaa, niin myös valitsin ruokajuomaksi ruoan arvoisen viinin.
Viinivinkkinä annankin erittäin arvostetulla viinialueella
tuotetun Ranskalaisen Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud 2017
Papet eivät koskaan ole ”kyykkyviinejä”, joudut pulittaamaan
pullollisesta vähintään sen 3L humppakuution verran, mutta joskus se vaan on
sen arvoista.
Haluaisin avata enemmän tämän viinialueen historiaa, mutta
koska ”tähän hätään” postauksesta tulisi niin pitkä, joten jätän tuon
tuonnemmaksi - Vaikkapa johonkin viikonlopun viinivinkkiin tai vastaavan
postaussarjaan.
Mutta tosiaan, Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud 2017
valmistetaan Rhônessa Ranskassa Châteauneuf-du-Papen
kylässä, joka suomeksi tarkoittaa paavin uutta linnaa. (ihan pakko kuitenkin
oli vähän asiaa valottaa, mutta jätetään se historia toiseen kertaan 😊
Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud 2017 on täyteläinen ja
Alkon makuluokitukseltaan mehevä ja hilloinen. Tämä pitää paikkansa ja
suomalaiseen makuun juuri mehevät ja hilloiset tuntuvat mätsäävän parhaiten.
Maussa on paljon tummia marjoja, kuten kirsikkaa, karhunvatukkaa
ja luumua. Viini on myös aavistuksen mausteinen, mutta kombo ei jyrää alleen
hienoa riistaruokaa vaan paremminkin tässä mennään nätisti käsi kädessä.
Vuosikerta 2017 Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroudista on
tyylikäs huippuviini. Mielenkiinnolla odotan vuosikertaa 2018.
Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud 2017 asettuu hintaluokaltaan
yli 30 €, mutta tälle vuosikerralle antaisin arvion – joka pisaran veroinen.
Paremmin viinin ”teknisiä” tietoja voit käydä katsomassa
Alkon sivuilta TÄÄLTÄ
*viini saatu tuotenäytteenä testiin
Ihanaa viikonloppua ja huomista itsenäisyyspäivää
toivotellen:
//tiina
Ps. seuraa Tinskun keittiötä myös:
FB:ssä https://www.facebook.com/tinskunkeittiossa/
Instassa: https://www.instagram.com/tinskunkeittiossa/
TikTokissa:
@tinskuskitchen
7 kommenttia
No, nyt alkoi tekemään mieli lohicarpacciota. Tätäkö se nyt on,kun carpaccio-hammasta kolottaa! Hyvää itsenäisyyspäivää!
VastaaPoistaJuurio sitä se on. Kuin myös Tarja sinulle <3
PoistaRiistasta tehty carpaccio on kyllä upea herkku! Leppoisaa itsenäisyyspäivä viikonloppua!
VastaaPoistaKyllä, Huomenna myös pääruoka meillä on poroa. Luutonta poron lapaa. Hyvää itsenäisyyspäivää myös <3
PoistaTodellinen juhla-ateria <3 Ihanaa itsenäisyyspäivän viikonloppua sinulle Tinsku <3
VastaaPoistaNo kyllä on. samoin myös teille Outi <3
PoistaVähänkö mua nauratti kun näin tämän sun postauksen, meillä oli pienimuotoiset itsenäisyyspäivä-etkot ystäville ja peurancarpacciolla aloitettiin menuu eli samanlaiset kuviot olleet meillä.
VastaaPoistaRiistasta tehty carpaccio on parasta mitä tiedän ja varmasti sitä löytyy myös joulupöydästä.
Just pari viikkoa sitten saatiin täydennystä kokonaisen peuran verran.
Mukavaa joulun odotusta sinulle Tiina <3.