Ruskea kastike taitaa nykypäivänä olla jokseenkin aliarvostettu ja monet pitävätkin sitä jäänteenä jostain tosi pula-ajoilta.
Itseasiassa monien kansainvälisten keittiöiden kastikepohjat
perustuvat ihan samoihin tekniikoihin kuin ihan supi suomalaisen ruskean – ja valkokastikkeen
valmistuksessa käytetään.
Ruskea kastike – Siitä on moneksi
Ruskea kastike on siitä niin mainio, että se maistuu hyvältä
ihan sellaisenaan tai siitä voi jalostaa vaikka mitä. Perus kastikepohjaan
lisää hieman tomaattipyreetä/sinappia ja kermaa - laittaa joukkoon kypsennettyä
jauhelihaa tai vaikka kaupan valmislihapullat. Takuulla maistuu ja ihan koko
perheelle.
Käytä kastikepohjassa lihaliemen sijasta kanalientä ja
duunaa mieleisesi kastike erilaisille kanaruoille.
Nesteenä voi käyttää myös veden ja punaviinin seosta. Lisää
vielä extra nokare voita, yrttejä ja tarjoile paistin kaverina.
Ideoita voisi jatkaa ihan loputtomiin.
Malta ruskistaa
…. Totta se on, mitä tummemmaksi jauhot ja voin - niitä polttamatta
saat ruskistettua – Sitä parempi ja maukkaampi on lopputulos.
Paahdetusta voista ja jauhoista tulee ihan omanlaisensa maku,
mitä ei todellakaan pussikastikkeet ja suurustejauhot korvaa.
Kuuluuko ruskea kastike sinun peruskastikkeisiin? Jos ei,
niin ….. Kokeile! Saatat yllättyä!
Perus- ja perinteinen ruskea kastike
Tarvitset:
- 50 g voita
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 1 sipuli silputtuna – Sipulinkammoiset voivat jättää myös pois
- n. 6 - 7 dl vettä
- 1 liemikuutio
- musta- ja valkopippuria
- (suolaa)
Tee näin:
Kuullota sipulit pannulla pienessä määrässä voita ja
siirrä syrjään odottamaan.
Lisää loppu voi ja jauhot pannulle. Sekoita hyvin ja
ruskista pikkuhiljaa suht miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen tumman
ruskeaksi seokseksi. Jos seos ei meinaa ruskistua – Lisää lämpöä – Jos seos
ruskistuu tosi vauhdilla niin vähennä. Pääasia, että et polta.
Kun seos on mielestäsi riittävästi paahtunut – lisää vesi
tasaisena nauhana koko ajan sekoittaen (käytä mielellään vispilää) ja anna
kypsyä hiljaa poreillen noin 10 min välillä sekoittaen.
Lisää liemikuutio ja pippurit.
Lisää lopuksi sipulit ja tarkista maku.
Vinkki: Tuunaa kastiketta lisäämällä sinappia,
ketsuppia, kermaa, erilaisia pippureita, chilikastiketta, tomaattimurskaa/-pyrettä,
yrttejä, mausteita, punaviiniä… mitä nyt mieleen juolahtaa.
Tämä on loistava kastikepohja lähes mille vaan.
Katso TeeNäin video YouTube -kanavaltani
FB:ssä https://www.facebook.com/tinskunkeittiossa/
Instassa: https://www.instagram.com/tinskunkeittiossa/
YouTubessa Tinskunkeittiö
TikTokissa: @tinskuskitchen
2 kommenttia
Ruskea kastikkeesta on moneen, kuten kirjoitit. Hyvän kastikkeen tekeminen onnistuu hyvällä reseptillä - siis kiitos reseptistä ja videosta.
VastaaPoistaRuskea kastike ja lihapullat...pitäisköhän tehdä taas pitkästä aikaa!
VastaaPoistaHerkullista loppuviikkoa sulle <3